fbpx

Altras populære model “Torin” er blevet opdateret endnu engang. De første Altrasko blev populært kaldt “andefødder”, men der er sket meget med både design og form siden – dog stadig med Altras varemærker; zero drop og masser af plads til dine tæer!

Første indtryk

Først og fremmest synes jeg, de har taget endnu et skridt i den rigtige retning hvad angår design. De har med den nyeste Torin-model formået at få skoen til at fylde lidt mindre, men stadig have samme gode pladsegenskaber som altid. Resultatet er, at skoene føles mere lette og “adræte” end førhen. Skoen er ikke en letvægtssko, men omvendt er der også mange andre sko, som vejer væsentligt mere.

Jeg bruger lidt forskellig størrelse på tværs at Altras modeller, men størrelsen fra sidste Torin-model til nuværende er den samme. Min størrelse er US 10,5, og denne størrelse vejer 311 gram – det er 170 gram mere end mine Altra Vanish R på 141 gram, men heldigvis er Torin-modellen til gengæld langt mere behagelig 🙂

Skoen er klart en landevejssko, men kan også sagtens klare sig på stier og lignende – mere om det længere nede i artiklen.

 Overdelen

Overdelen er primært lavet af et vævet nylon, som føles lidt “lærredagtigt”.

Ud over, at det er rigtig dejligt at have stof-mesh, er overdelen vævet med masser af lufthuller. Til de varmere måneder er det en rigtig god feature, som giver ekstra luft til fødderne.

På indersiden er overdelen rimelig fornuftigt polstret fra vrist og omkring hælen. Hælkappen er blød, og er efter min mening rigtig godt lavet – den er ikke for lodret, så skoen “smutter”, men heller ikke for spids, hvilket jeg let kan få vabler af.

Samlet set er overdelen blød, luftig og super behagelig. Det betyder naturligvis samtidig, at den ikke er super fast, så vil du gerne have en sko med en mere “styrende” overdel, så ville jeg ikke ikke vælge denne model.

Det eneste minus ved overdelen, er efter min mening snørrebåndende – de er, ligesom på alle de andre Altra-modeller, jeg har prøvet, alt for lange! Måske passer længden hos andre, men på min fod har jeg så meget snørre til overs, at jeg kører dem frem og ind under længere fremme, for at holde styr på snørren 🙂

Underdelen

Nederst under skoen findes ydersålen, som er bygget op omkring et design, de kalder for “FootPod Technology”. Designet giver ret godt greb i underlaget, og selvom skoen ligger under landevejskategorien, kan ydersålen sagtens stå på mål for en tur igennem skoven. Skal du ud i mudder eller lignende, kommer den selvfølgelig til kort, men inden for rimelighedens grænser ville jeg ikke være betænkelig med at vælge denne sko.

Mellemsålen er af deres “Quantic” materiale, som skulle være en videreudvikling af deres “EGO”, som eksempelvis Escalante-modellerne har været udstyret med. Mellemsålen er ret blød, men dog ikke noget “ballondæk”. Man sejler på ingen måde rundt, og til trods for en ret blød landing, synes jeg samtidig sålens opbygning giver en rigtig god fornemmelse af underlaget.

Slutteligt skal nævnes, at slåen er bygget på en måde, så man har en fornemmelse af en meget hurtig fodafvikling. Det føles på en måde som om, at skoen er kortere, end den plejer at være, hvilket giver en lyst til at løfte fødderne væk fra jorden hurtigere end normalt. En forklaring kunne bl.a. ligge i forfodens design, som faktisk går opad helt fra fodpuderne af.

Ude på løbeturen

Første indtryk på løbeturen er, at det er en sjov sko! Den er dejlig blød, men pga. sålens opbygning med den løftede forfod, får man lyst til at sætte både tempo og kadence lidt op. Jeg har ikke en fornemmelsen af at have “race”-sko på, men jeg har haft en rigtig god fornemmelse i skoene fra langsom jog og helt ned til omkring 3:20-tempo. Og dette er vel at mærke samtidig med, at skoene giver masser af plads til tæerne, så hvad angår fødderne, er der super komfort!

Jeg synes personligt, at den begynder at være for stor og tung, hvis jeg skal løbe hurtigere end 3:20. I praksis kan jeg derfor bruge skoene til alt fra restitutionsture til længere tempoture, men ville vælge en anden sko til de hurtige intervaller og konkurrencer.

Hvad er skoen bedst til

Set i lyset af, hvad der ellers findes af sko på markedet i øjeblikket, vil jeg fremhæve denne sko som en meget alsidig sko – jeg kan som nævnt bruge skoene på mange forskellige ture, så har du et begrænset sko-budget, ville denne sko være et super godt bud.

Jeg vil anbefale at have forskellige sko til forskellige træningstyper, og skal jeg fremhæve en træningstype til disse sko, vil det være som en mængdesko til mellemdage og langture i lidt hurtigere tempo. Har du friske ben, er skoene rigtig sjove at løbe i, og du har et rigtig godt flow. Føler du dig lidt “slidt” fra et hårdt træningspas, og har brug for en helt blød og ballon-agtig følelse, ville jeg vælge et par andre sko.

Den endelige dom

De nye Torin sko får en stor tommelfinger opad fra min side af! Jeg har nydt alle ture i skoene indtil videre, og til trods for at skoene vejer 311 gram, hvilket i min optik er til den tunge side, kan man løbe overraskende hurtigt i skoene med et godt flow.

Sålens opbygning med løft i forfoden giver en fornemmelse af en hurtigere fodafvikling, og skoene giver mig personligt lyst til at løbe mere let, med en lidt højere kadence.

Har du spørgsmål, kommentarer eller forslag til indhold?

6 + 2 =

Kurv
  • No products in the cart.