fbpx

Nyeste udgave af Altras populære trailsko “Lone Peak” er lige udkommet, og Max har været så heldig at få et par sko til test. Læs med her i anmeldelsen, hvordan skoene klarer sig ude på stierne!

Skoens specifikationer

Som altid, er Altras sko “zero drop” – altså med samme såltykkelse i både forfod og hæl. Herudover fremhæver Altra følgende specifikationer for skoen:

  • 25 mm såltykkelse (“stack height”)
  • Moderat støddæmpning (med deres “Altra EGO” skum)
  • “MaxTrac” ydersål
  • Integreret “StoneGuard” for beskyttelse mod fx sten
  • Overdel: “Quick-Dry Air Mesh”
  • Vægt: 318 gram

Første indtryk

Jeg har tidligere løbet en del i Altras “Superior”, som er deres letteste (og meget kontante) sko. At få foden i Lone Peak 5 føles meget lig Superior, bare med lidt ekstra komfort. Ud over dette, fungerer snørringen rigtig godt, og skoene kan snørres helt fast uden udbehag (hvilket var en udfordring med Superior’s øverste snørrer).

318 gram er for mig en tung sko, men i forhold til trailsko med godt greb, så er det ikke så ringe endda, og jeg kunne faktisk godt forestille mig, at skoen kunne være et godt valg til trailløb, hvor der er brug for et godt greb.

Overdelen

Altra Lone Peak 5 overdel

Overdelen, er altså lavet af deres såkaldte “Quick-Dry Air Mesh”. Navnet passer meget godt, da det er et helt tyndt og luftigt mesh – det er helt sikkert ikke et mesh, som suger særlig meget vand. Selvom det er tyndt, er det dog meget fast, og virker meget robust, hvilket giver god sideværs stabilitet på ustabilt underlag. Skoen skal dog spændes ret hårdt, da overdelen netop er så stiv, som den er, men det skal dog siges, at jeg ikke har oplevet problemer med komfort som følge af den hårde tilspænding, og kunne sagtens forestille mig flere timers løbetur i skoen uden problemer med fødderne.

Fornemmelsen af en stiv overdel kommer formentlig ikke kun af selve mesh’en, men også af både en meget fast sål og den integrerede “StoneGuard”. Det er lige før, jeg føler mig lige så sikker, som i en sikkerhedssko, når det gælder kanten af skoen, som altså ikke sådan lige giver efter, hvis du fx kommer til at ramme spidsen af skoen ind i en sten eller lignende. Leder du efter en sko med 100% kontakt til underlaget og “fivefingers”-lignende fornemmelse, skal du altså ikke købe Lone Peak 5 😀

Sålen

Altra Lone Peak 5 sål

Altras “MaxTrac”-sål er udformet med et fornuftigt antal knopper, som griber rigtig godt fast i underlaget. Sålen er dog ikke hårdere, end at løb på asfalt sagtens kan lade sig gøre, hvilket i mit tilfælde er vigtigt, da jeg har flere asfalt-stykker imellem skov-segmenterne. Dette kunne også skyldes de 25 mm mellemsål, som giver en tilpas komfort.

Højden på knopperne er vel, hvad man vil kalde for “medium”, og jeg kunne forestille mig, at meget mudrede segmenter vil udfordre længden på knopperne, og man kunne nok med fordel finde noget endnu grovere hertil. Jeg har bl.a. prøvet skoene af på stierne i Moesgård Skov, både med og uden sne, og her har der været rigtig godt greb hele vejen!

Den endelige dom

Jeg er blevet rigtig glad for Lone Peak 5. En sko, som ikke er alt for tung i forhold til egenskaberne, og som giver lidt komfort, men samtidig bevarer en fornuftig kontakt med underlaget og en fast fornemmelse. Den faste fornemmelse betyder, at skoen fungerer godt i ujævnt terræn, og jeg har ikke været nervøs for at vrikke om, ligesom jeg har oplevet med andre sko med større såltykkelse.

Leder du efter den letteste konkurrencesko, så skal du ikke vælge denne sko. Leder du efter en super behagelig sko, med masser af komfort og blød landing, så mener jeg heller ikke, du skal vælge skoen. Leder du derimod efter en sko, som du kan bruge til lidt af det hele, ude i skoven – med fornuftig komfort og vægt, så er Altras Lone Peak 5 et godt bud!

Kurv
  • No products in the cart.