fbpx

Jeg har nævnt det et par gange i de tidligere indlæg – marathondistancen er en frygtsom distance, og det handler ikke kun om gode ben og stålvilje, men også om håndværk i og tilvænningen til indtagelse af vand/energi undervejs. Herunder har du min beretning om løbet, hvor jeg gik efter at sætte PR, men også i høj grad blot efter at få et godt løb 🙂

Startskuddet lød

Søndag d. 29. september lød startskuddet til årets DM Marathon, som altså fungerede som en del af HC Andersen Marathon i Odense. Jeg var selv i tvivl om, hvilket tempo, jeg skulle lægge ud i, men havde en idé om, at jeg skulle ligge imellem 3:33 og 3:40 – altså noget der ligner en sluttid omkring 2:30-2:35. I perioden op til har jeg også holdt lidt øje med mine watt ved de forskellige tempi, og havde her en idé om, at jeg nok burde ligge omkring 350-360 watt. Pulsmæssigt er det desværre svært for mig at bruge den til særlig meget i konkurrencer, da værdierne ikke stemmer overens med de værdier, jeg har i træningen – mit bud er, at eksempelvis adrenalinen fra konkurrencen er med til at skrue på værdierne. Derfor er jeg ikke fokuseret på pulsen undervejs i konkurrencer.

Jeg lagde fra land i eget tempo, og prøvede at koncentrere mig om mig selv, og ikke lade mig rive med af de andre. Rigtig mange løber (for) hurtigt de første par km, hvilket jeg også selv kom til sidste år – det ville jeg gerne være foruden i år! Jeg blev lidt overrasket over første depot, som allerede kom omkring 3 km. Ifølge rutekortet skulle det være omkring 5km, så jeg synes, det var en smule tidligt at rende ind i depotet. Jeg havde fået lagt min egen energidrik ud på depoterne (hver 5. km) op til og med 30 km (250 ml ca. 7% sukkeropløsning pr depot). Det fungerede godt, da jeg kunne drikke af en flaske i stedet for krusene – jeg har desværre ikke evner til at drikke af de der plastikkrus; jeg spilder noget der ligner 80% af væsken, og får typisk resten galt i halsen 😀

Første split blev 17:53, hvilket svarer til tempo 3:34.5. Helt perfekt! Jeg lå rimelig meget alene, hvilket passede mig fint – selvom det selvfølgelig koster at løbe alene i vinden, så kunne jeg til gengæld slappe lidt mere af, og koncentrere mig om mit eget løb. Med den plan, jeg havde lagt for dagen, fungerede det rigtig godt.

Vind og stigninger

Det næste stykke var der mere vind og stigninger på. Jeg prøvede at holde lidt øje med wattene og fik de næste 5 km i 18:10 (3:38). Da jeg på forhånd havde tænkt, at tempo skulle være imellem 3:30 og 3:40, var dette også en super split tid. Jeg havde det stadig godt i benene, og møder efter 10 km et sjovt stykke af ruten. De første 10 km er mest i industriområde og på store veje, mens de næste 10 er mere inde i byen. Der er lidt sving og bakker, men til gengæld er der god stemning herinde, hvilket selvfølgelig giver et boost. Her handler det så om ikke at komme for meget i stemning, og komme til at løbe for hurtigt 😀 Jeg missede splittiden ved 15 km, da det var lige oven i væskedepotet, men får tager split ved 20 km. Fra 10-20 km splitter jeg 35:19 (3:31.9), hvilket nok lige var til den hurtige side, selvom det da kunne være værre, da jeg generelt let kan blive grebet af stemningen.

Halvvejs!

Efter første runde var benene stadig gode, men jeg vidste også, at min udfordring først ville komme efter 30 km, så jeg løb ærlig talt på dette tidspunkt med en smule frygt for, om jeg havde skudt rigtigt med tempoet 🙂 Jeg havde dog døjet en smule med et mindre sidestik, hvilket helt sikkert skyldes manglende træning i at indtage så meget væske under løb. Jeg har nok haft lidt for meget fokus på blot at prøve at indtage kulhydrater, og skulle selvfølgelig havde øvet væskeindtaget mere specifikt.

Fra 20-25 er der bl.a. en rimelig lang bakke nedad, hvillket selvfølgelig betyder, at tempoet bliver derefter. Jeg prøvede at begrænse mig lidt og holde øje med wattene, og splitter 17:41 (3:32.2). Det er i løbet af denne split begyndt at regne lidt, og regnen tager rimelig godt til fra 25 af – desværre lige omkring det sted, hvor vi for det første skulle “langt ud i ingenting” og op ad en ret stejl bakke for at komme over en bro (Odins bro).

Kurs mod ingemandsland

Herfra gik det ind imod byen i regn og modvind. Udover at skoene blev våde og tunge, betød det selvfølgelig også en sænkning af tempoet, og jeg splitter fra 25-30km 18:35 (3:43). Det var en lille smule irriterende at se tempoet gå ned pga. vind og vejr, men frygten for at gå kold var større end lysten til at holde sluttiden, så jeg prøvede at finde et tempo, som jeg kunne slappe nogenlunde af i. Sidestikket var ikke blevet bedre, og det var tydeligt at mærke, at maven kæmpede med at håndtere det kontinuerlige væskeindtag. Derfor glædede jeg mig egentlig til at tage mit sidste depot ved de 30 km, selvom jeg selvfølgelig også var en smule urolig for, om jeg skulle have haft noget stående ved 35 også.

30-35 er jeg igen inde i byen og løbe, men jeg får ikke helt samme boost af tilskuerne denne runde – dels er der ikke lige så mange mennesker (sikkert bla. pga. regnen), men dels var jeg selvfølgelig også ved at blive træt, og det er som om, at jeg bliver lidt sværere at peppe op, når jeg har rundet 30 km 😀 Ruten går på dette stykke også igennem Odeons P-hus, hvilket egentlig var nogenlunde på første runde, selvom P-huset slutter af med en stejl bakke ved udgangen. På anden runde var det dog ikke særlig godt, da gulvet var ret glat at løbe på pga. regnen. Alt i alt kommer jeg vel nogenlunde igennem, selvom tempoet er gået lidt ned, og splitter i 19.04 (3:48).

35 km, og langt fra mål

Efter 35 begynder benene virkelig at blive seriøst tunge, og jeg kan mærke, at jeg er nødt til at sænke tempoet, hvis jeg skal nå helt til mål. Jeg prøver blot at koncentrere mig om at blive ved, og lade være at tænke for meget over udfordringerne. Det hjalp også lidt, at jeg her mødte flere andre løbere, som havde det lige så svært som mig 😀 Ved omkring 38 km virker det som om, systemet begynder at gå ned, og jeg bliver også en smule svimmel. Det betyder, at tempoet sådan ret definitivt kommer på den forkerte side af 4:00 – det meste omkring 4:10-4:15. Jeg splitter således 35-40 km i 19:55 (3:59), og må bare prøve at få slæbt mig i mål.

Kroppen er helt kørt i bund det sidste stykke, og selv forsøget på en slutspurt inde på stadion blev ikke til mere end en topfart omkring 3:40. Til kæmpe forløsning lykkes det mig trods den dårlige afslutning at komme ind i tiden 2:35.38, hvilket jeg er rigtig glad for! Jeg er dog også afklaret med, at jeg personligt finder de kortere distancer meget sjovere, og derudover nok også mere passende til det, som jeg er god til. Trods strabadserne, føler jeg, at jeg kan runde marathontræningen godt af, og se frem imod andre mål.

Hvorfor gik jeg kold til sidst?

Det er selvfølgelig ret interessant, om jeg kunne have gjort noget anderledes, og dermed undgået at gå kold til sidst. Havde jeg vidst, at jeg ville få en sluttid omkring 2:35, havde det først og fremmest være bedre at løbe langsommere fra start – men det er jo lidt svært at vide på forhånd! Hovedspørgsmålet går på, hvad der egentlig var flaskehalsen til sidst; løb jeg tør for kulhydrat, var jeg dehydreret eller var mit nervesystem bare overloadet i en sådan grad, at jeg ikke kunne løbe ordentligt længere?

Nervesystemet har uden tvivl fået en ordentlig tur, men jeg kunne faktisk godt tro, at jeg særligt manglede væske til sidst. Jeg hoppede på vægten, da jeg kom hjem, og vejede 2 kg mindre, end jeg gjorde om morgenen. Det er til trods for, at jeg i løbet af dagen havde indtaget 400 ml væske inden løbet, 1,5L væske undervejs i løbet, 0,5L drikke yoghurt samt 0,5L vand efter løbet – altså i alt 2,9 L! Det overraskede mig, da jeg faktisk ikke havde regnet med at miste så meget, når nu temperaturen ikke var mere end ca. 14 grader. Da jeg gik helt i stå omkring 38 km, har jeg nok mere eller mindre manglet det ekstra depot ved 35 km, som jeg undlod – men det er altid let af være bagklog! Skal jeg engang løbe marathon igen, ved jeg da nu, hvad der skal til, og har bedre chancer for at ramme rigtigt.

Kurv
  • No products in the cart.