fbpx
Du har nok hørt om core-træning. Måske er du i den forbindelse klar over, at hoftestabiliteten er vigtig, hvis du gerne vil løbe godt? Men hvad med resten af overkroppen – skal du overhovedet træne den, eller hvordan kan overkroppens træningstilstand egentlig påvirke dit løb?

Her i artiklen dykker vi ned i, hvad din styrke i core og overkrop kan have af indvirkninger på din løbeøkonomi.

Udtrætningsprotokol

I et amerikansk studie (1) forsøgte de at blive klogere på emnet ved at teste en mindre flok rigtig dygtige løbere. Tanken med at vælge dygtige løbere er, at løberne gennem deres løbetræning har haft “nok tid” til at tilpasse sig løb – idéen var nemlig at se nærmere på, om det er nødvendigt med yderligere træning af core og overkrop (ud over løbetræningen i sig selv). Man kunne jo godt forestille sig, at man ikke behøvede at træne core eller overkrop ved siden af løbetræningen, og at kroppen selv “finder ud af det” ved at tilpasse sig belastningen fra løbetræningen.

Testregimet i studiet gik ud på at udsætte testpersonerne for forskellige “udtrætningsprotokoller”, hvor man systematisk udtrættede hhv. core eller overkropsmuskler og derefter testede deres løbeøkonomi, og sammenlignede denne med et scenarie, hvor musklerne ikke var udtrættede.

Grundet det lille antal testpersoner, er det svært at generalisere noget, men noget kunne tyde på, at enten udtrættede muskler i core eller overkrop påvirker løbeøkonomien negativt. Udtrættede muskler i overkroppen så faktisk særligt ud til at påvirke løbeøkonomien negativt. En af forklaringerne går på, at udtrættede muskler kræver en større mængde blod, og kroppen vil altså distribuere mere blod til overkroppen (i stedet for til benene), hvis overkroppens muskler er udtrættet. Som naturligt resultat heraf, vil du ikke kunne løbe lige så hurtigt, da benmusklerne “mangler brændstof”, som bliver brugt i overkroppens muskler.

Hvor vigtigt er det så?

Ja, det er faktisk et rigtig godt spørgsmål. Ovenstående tyder på, at det spiller en rolle, og at din løbeøkonomi kan forværres, hvis du ikke har tilstrækkelig styrke i overkrop og core. Løbeøkonomi spiller en stor rolle i forhold til, hvor hurtigt, du kan løbe, på en given distance, så derfor er det bestemt værd at have fokus på. Hvorvidt du i forvejen er stærk nok eller ej, afhænger i høj grad af din kropsbygning og hvordan din træningshistorik ser ud. Derfor vil et godt sted at starte være at holde øje med, om du falder sammen i hofte eller overkrop i den sidste del af dine konkurrencer – er du i tvivl, så få en til at tage nogle billeder af dig næste gang, du skal løbe. Falder du sammen en af disse steder, tyder det på, at du mangler styrke i området, og du derfor bør lægge noget ind i din træning.

Hvordan skal jeg træne det?

Når det gælder træning af overkroppen, kan du blot tænke i generel træning af alle musklerne – det gælder altså bryst, skuldre og øvre ryg (og lænd). Armene vil du typisk træne “helt automatisk”, når du træner disse muskelgrupper. Af gode øvelser kan eksempelvis nævnes armstrækkere eller bænkpres, supine row eller TRX-row, pullups og back extensions. Der findes tonsvis af programmer på nettet, så find et, der passer til dig, alt afhængig af, hvad for noget udstyr, du har til rådighed.

Hvad angår coremusklerne, kan du finde forskellige eksempler her på siden under programmer – se nærmere her.

Ud over at det tyder på at kunne forbedre din løbepræstation, så vil træning af core og overkrop generelt også påvirke din kropsholdning positivt. En god kropsholdning er selvfølgelig altid at foretrække, og kan formentlig også afhjælpe en masse hverdagssproblemer som eksempelvis klassiske “kontorskavanker”. Derfor er det nok for de fleste en god idé at træne lidt overkrop.

Reference:

1: https://www.mdpi.com/2075-4663/7/8/195/htm

Har du spørgsmål, kommentarer eller forslag til indhold?

7 + 11 =

Kurv Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Vil du gerne læse med?Få adgang til alle artiklerne nu! - 7 dages GRATIS prøveperiode!

Få motivation til din egen træning og bliv klogere på løb, træning og sundhed.

Gennem artikler, træningsprogrammer, anmeldelser, videoguides og ekspertens egen erfaringer får du indsigt, inspiration og værktøjer til din egen træning.

Som medlem kan også du sende konkrete forespøgsler på emner, som vi vil tage op undervejs.

Du får 7 dages gratis prøveperiode, hvor du kan se, om det er noget for dig!

Ja tak - giv mig adgang nu!
Meld dig til Runivations nyhedsbrev

Modtag 1 gratis artikel om måneden fra Klog på løb samt andre spændende nyheder fra Runivation.